Making Food in Local and Global Contexts : Anthropological Perspectives
館外での出版物

出版物情報
- 出版社:Springer 出版社ホームページはこちら
- 定価:※ 価格については販売元でご確認ください。
- ISBN:978-981-19-1047-0(ハードカバー版)、978-981-19-1048-7(e-Books版)
- 頁数:211頁
- 特別研究成果(研究期間:2017年4月~2020年3月)
特別研究「食料生産システムの文明論」
主題・内容
本書は現代社会の食がどのように作られているかという人類学的な側面に焦点を当て、グローバルとローカルの両方の観点から研究をまとめたものである。食の人間的な側面を明らかにし、世界の諸地域や民族の食のありかたを浮き彫りにする。
おすすめのポイント、読者へのメッセージ
- ローカルとグローバルの文脈で異なる生態学的スケールの食を考慮する
- ヨーロッパとアジアのありかたを比較
- 食の総合的な課題に人類学的アプローチで挑む
目次
Introduction: Making Food in the Cultural and Civilized Contexts
Atsushi Nobayashi
Ecology and Food
Gastronomical Goods as a Biocultural Value of Wood Pastures in Eastern Europe
Anna Varga, Nikolett Darányi, Krisztina Molnár, Zsolt Molnár, and Noémi Ujházy
Merroir in the Making: Provenance Fetishism and the Social Construction of Taste in the Japanese Seafood System
Shingo Hamada
The Socio-Cultural Reception of MSG (Monosodium Glutamate) in Thailand
Yoshimi Osawa
Social Context of Food
Sharing Food and Conviviality in the Mediterranean Diet. Some Ethnographic Examples
Elisabetta Moro and Rossella Galletti
Rethinking Foodscapes. Does It Matter How Food Reaches My Plate?
Cristina Grasseni
Rethinking Family Commensality: Through Japanese Cases and Italian Ones
Taeko Udagawa
Ethnicity in Foodscape
The “Making” of Hakka Cuisine: A Case Study for the Formation of Ethnic Food and Its Foodscapes in Southeast China
Hironao Kawai
Tubawan and the Play of Authorial Slippage: The Sani Yi people’s Practice of Hospitality Business and the Making of Indigenous Foodscape
Rongling Ge
Translocal Foodscapes: Gastronomic Creativity in Mérida, Mexico, and Seville, Spain
Steffan Igor Ayora-Diaz
Food and the Nation
The Tea Industry in Modern China and Public Demand for Tea
Jianping Guan
On the Formation of Chinese National Cuisine: Historical and Anthropological Perspectives
Haruhiko Nishizawa
Index