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特別研究国際シンポジウム ‘Making Food in Human and Natural History’

日時:
2019年03月18日 – 2019年03月19日 終日 Asia/Tokyo タイムゾーン
2019-03-18T00:00:00+09:00
2019-03-20T00:00:00+09:00

特別研究「食料生産システムの文明論」関連

日時 2019年3月18日(月) 9:30 – 17:00
3月19日(火) 9:30 – 17:30
場所 国立民族学博物館 第4セミナー室(本館2F)
主催 国立民族学博物館
共催 「文明社会における食の布置」(人間文化研究機構広領域連携型基幹研究プロジェクト「アジアにおける「エコヘルス」研究の新展開」民博ユニット研究)
使用言語 日本語、英語(日英同時通訳有)
対象者 一般公開(参加無料/要事前申込/定員50名[先着順])
お問い合わせ・申し込み先 国立民族学博物館 野林研究室
TEL:06-6878-8355 (電話でのお問い合わせは月・木・金(10:00 – 12:00、13:00 – 15:00)
E-mail:officenova●minpaku.ac.jp (●を@に置き換えて送信ください。)
※参加ご希望の方は、メールで件名に2019年「食と文明」国際シンポジウム申込みと明記の上、2019年3月15日(金)までに所属機関・職名・氏名・連絡先を記入してお知らせください。

趣旨

本シンポジウムの目的は、人類が食を操作してきた営みを文明論的な視点から批判的に検討し、文明社会を支えてきた食料の生産の将来におけるありかたを見直そうとするものです。このために、生態環境から得られる食料資源を通時的視点も含め考え、人間と食べものとの関係を文化的、社会的観点から考察し、食べものを通した個人間、集団間の関係を探究し、国家と集団、個人の関係を論じることにより、当初の問題意識を段階的にくみあげていくことをねらいとしています。

プログラム

18th March 2019 (Day 1)

9:30 – 10:00 Registration
10:00 – 10:10 Opening Remarks(Tetsuo NISHIO, Deputy Director, Minpaku)
10:10 – 10:25 Introduction of the symposium(Atsushi NOBAYASHI, Minpaku) *to be continued to the next session.

Session 1 Food and Ecology

10:25 – 10:30 Short Introduction(Atsushi NOBAYASHI)
10:30 – 11:10 The story of wood pastures from Central Europe: shepherding the wild for social-
ecological productive landscape and improve conservation through gastronomy (Anna VARGA, Institute of Ecology and Botany, Hungarian Academy of Sciences)
11:10 – 11:50 Seafood-in-the-Making: Feeding Oceans, High Modernism, and Superabundance in the Era of the Anthropocene (Shingo HAMADA, Osaka Shoin Women’s University)
11:50 – 12:50 Lunch
12:50 – 13:30 Creation of Taste: Quest for deliciousness (Yoshimi OSAWA, Minpaku)
13:30 – 14:00 Comments

Session 2 Categorization of Food

12:50 – 13:30 Short Introduction(Hironao KAWAI, Minpaku)
14:10 – 14:50 Translocal Foodscapes: Changing Gastronomic Practices in Mérida, Mexico, and Seville, Spain. (Steffan Igor AYORA DIAZ, Universidad Autónoma de Yucatán)
14:50 – 15:10 Coffee break
15:10 – 15:50 “Yi Family’s Eight Old Bowls”: The Practice of Hospitality Business and the Making of Indigenous Foodscape in Shilin, China (Rongling GE, Xiamen Univ.)
15:50 – 16:30 The “Birth” of Hakka Cuisine: A Case Study for the Formation of Ethnic Foodscapes in Southeast China (Hironao KAWAI)
16:30 – 17:00 Comments

18th March 2019 (Day 1)

Session 2 Categorization of Food

9:30 – 9:40 Short Introduction(Taeko UDAGAWA, Minpaku)
9:40 – 10:20 Local Community and Food – Mediterranean Diet (Elisabetta MORO and Rossella GALLETTI, University of Naples Suor Orsola Benincasa)
10:20 – 11:00 Urban Food Procurement and Social Expectations: An Agenda for Comparative Analysis (Cristina GRASSENI, Leiden Univ.)
11:00 – 11:40 Rethinking a Complex Connection between Commensality and Family: Through Japanese Cases and Italian Ones.(Taeko UDAGAWA)
11:40 – 12:10 Comments
12:10 – 13:10 Lunch

Session 4 Strategy and Governance of Cuisine

13:10 – 13:20 Short Introduction(Min HAN, Minpaku)
13:20 – 14:00 On the Formation of Chinese Cuisine as a National Cuisine (Haruhiko NISHIZAWA, Musashi Univ.)
14:00 – 14:40 Development and Governance of Halal Certification System in Indonesia (Mariko ARATA, Ritsumeikan Univ.)
14:40 – 15:20 Tea Industry and Public Demands for Tea in Modern China (Jianping GUAN, Zhejiang A&F Univ.)
15:20 – 15:40 Coffee break
15:40 – 16:10 Comments
16:10 – 17:20 General Discussion
17:20 – 17:30 Closing Remarks (Kenji YOSHIDA, Director-General, Minpaku)